+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Mi is az a MACSKANÁTHA? – légúti panaszok macskákban

Ebben az időszakban rendelőnkben is igen gyakran találkozunk tüsszögő, köhögő állatokkal. (és gazdikkal)

Az utóbbi napokban a nappalok még kellemesek, enyhék, azonban a reggeli illetve késő esti órákban már erősen lehűl a levegő, megjelennek a reggeli fagyok is.  Ez a közeg kedvez a kórokozók terjedésének, valamint az állatok (mint ahogyan az emberek) immunrendszere is gyengül.
De mi is az a MACSKANÁTHA?

A macskák felső légúti tüneteit, a kutyákéhoz hasonlóan főként vírusok (pl. macska calicivírus, macska rhinotracheitis vírus) okozzák. Ezek a vírusok a legyengült immunrendszerű cicákban leggyakrabban kötőhártya gyulladást (szemváladékozást) és orrfolyást, valamint tüsszögést okoznak. Súlyosabb esetekben köhögés is előfordulhat.
Az esetek egy részében a vírus által legyengített nyálkahártyákon baktériumok (pl. Bordetellák) is megtelepednek, ekkor a tünetek súlyosbodnak, a váladéktermelődés erősödik, az állat kedve, étvágya is romolhat, súlyos esetben nehezített légzés is felléphet.

 

Hogyan kaphatják el a cicák ezeket a kórokozókat?

A légúti panaszokat okozó vírusok és baktériumok főleg orrváladékkal és nyállal terjednek. Leginkább fertőzött macskával való érintkezéssel terjednek, de akár a gazdi is hazaviheti a kórokozókat kedvencének, ha vírusürítő állattal találkozott, illetve igen gyakori, ha kinti cica táljából más macskák is esznek/isznak.

Sokszor találkozunk a rendelőben csipás, összetapadt szemű, tüsszögő kiscicákkal. Mivel az anyacicától a plcentán és az anyatejen keresztül is jut a kiscica szervezetébe a kórokozók ellen ellenanyag, legtöbbször akkor alakulnak ki ilyen panaszok pár hetes kismacskáknál, ha az anya nem szoptatta a kiscicát vagy maga az anya cica is beteg. Illetve igen gyakran találkozunk „macskanáthás” növendék cicákkal, akiknél a koruk miatt az anyai ellenagyagok kiürültek a szervezetből, de még nem kapták meg megfelelő időben (9-10 hetes korban) a kombinált védőoltást.

Sajnos igen gyakori betegség macskáknál a macska AIDS (FIV) illetve a macska leukózis (FeLV) is, ezeka vírusos betegségek az immunrendszer gyengítése révén fogékonyabbá teszik az állat szervezetét egyéb kórokozók kártételére, így sokszor az hívja fel a figyelmet egy súlyosabb háttérfertőzés (FeLV, FIV)  meglétére, ha a cica igen gyakran (évente többször) szenved felső légúti panaszoktól, nehezen gyógyul fel belőle, illetve könnyen visszaesik az átmeneti javulás után.

 

Mikor forduljon állatorvoshoz?

Mint ahogy nálunk, embereknél, úgy az állatoknál is előfordulnak enyhébb, „megfázásos” jellegű panaszok, melyek néhány nap alatt maguktól enyhülnek. Azonban ha a panaszok (tüsszögés, köhögés, orrfolyás) 2-3 nap alatt nem enyhülnek, vagy az állat általános állapota romlik, levert, étvágytalan lesz, vagy egyéb tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp érdemes állatorvost felkeresni.

Fontos, hogy felső légúti tüneteket nem csak kórokozók okozhatnak! Hasonló jellegű panaszokat okozhat többek között allergia, légcsőszűkület, bizonyos szívbetegségek, szív- illetve tüdőférgesség, vagy akár daganatos betegségek is, stb.)

Itt is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy előzetes állatorvosi konzultáció nélkül SOHA NE ADJON a cicájának emberi használatra készített megfázás elleni szereket, mert ezek rendkívül veszélyesek az állatokra, már nagyon kis adagban is akár az macska halálához is vezethetnek!!!

 

Mivel előzhetők meg a „megfázásos” tüneteket cicáknál?

  • A hideg idő beköszöntével gyermekeinknek vitaminokat kezdünk adni, sok felnőtt is tart néhány hét multivitamin-kúrát az őszi betegségek elkerülésére. Kedvencünkkel sincs ez másképp, javasoljuk nekik is ősszel legalább 1-2 hónapos, állatoknak előállított multivitamin készítmények szedését.  Fokozottan igaz ez az egyéb betegségben szenvedő (pl allergiás!!, daganatos betegekre) illetve az idősebb, rosszabb kondícióban lévő állatokra) Mivel az állatok vitamin-szükséglete más, mint a miénk (például a kutya és a macska szervezete képes C-vitamint előállítani, míg az emberi szervezet nem képes erre, így azt nekünk pótolnunk kell) nem javasoljuk az embereknek szánt készítmények adását. Léteznek kifejezetten állatok számára összeállított vitaminok, cicáknak leginkább ízletes pasztákat vagy ételbe könnyen elkeverhető cseppeket
  • Védőoltásokkal is védhetjük cicánkat a kórokozókkal szemben
    Az általános kombinált védőoltás többek közt tartalmazza az élő, legyengített  macska calici- és rhinotracheitis vírusokat , így a szervezetben megfelelő ellenanyag szintet képes kialakítani ezekkel a vírusokkal szemben.
    TUDTA?… hogy a kombinált oltás beadása nem csak kölyök korban ajánlott, hanem évente való ismétlése védelmet nyújt a fenti légúti betegséget okozó vírusok ellen is? Így a kombinált oltás éves ismétlése javasolt
  • Kölyök korban javasoljuk a cicák Felv (macska leukózis ) és FIV (macska AIDS) szűrését és a macska leukózis elleni védőoltás beadását! Kinti cicákban a szűrést javasolt évente elvégezni.
  • Lehetőségekhez képest csökkenteni kell a cica idegen macskákkal történő kontaktusát (pl. zárt helyen etetéssel elkerülhető, hogy idegen állat ne egyen a cicánk táljából vagy korai ivartalanítással csökkenthető a kóborlási ösztön, illetve a konfliktus keresése más macskákkal stb. )
  • Kinti cicák esetén nagyon fontos szélvédett, száraz, lehetőség szerint jól szigetelt búvóhely kialakítása.
  • A macska eleségét hűtőből kivéve mindig szükséges szobahőmérsékletűre melegíteni, illetve a jó minőségű, jó beltartalmú eleség is segít hozzájárulni az immunrendszer megfelelő működéséhez