+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Megfázás, tüsszögés, köhögés kutyáknál…

Lassan beköszönt az igazi ősz, a nappalok még kellemesek, enyhék, azonban a reggeli illetve késő esti órákban már erősen lehűl a levegő, megjelennek a reggeli fagyok is.  Ez a közeg kedvez a kórokozók terjedésének, valamint az állatok (mint ahogyan az emberek) immunrendszere is gyengül.

Ebben az őszi időszakban rendelőnkben is igen gyakran találkozunk tüsszögő, köhögő állatokkal. (és gazdikkal)
De mi is okozza ezeket a légúti tüneteket  kutyáknál?

A kutyák felső légúti tüneteit főként vírusok okozzák (pl. adenovírus, parainfluenza-2 vírus). Ezek a vírusok a legyengült immunrendszerű állatokban jellemzően savós (víztiszta) orrfolyást, tüsszögést, száraz, mélyről jövő, köhögést okoznak. Előfordulhat még kötőhártya-gyulladás (szemváladékozás) és esetenként láz , bágyadtság is.
Az esetek egy részében a vírus által legyengített nyálkahártyákon baktériumok (pl. Bordetella bronchiseptica) is megtelepednek, ekkor a tünetek súlyosbodnak, a köhögés erősödik, gyakoribbá válik, sokszor váladék felköhögésével jár (ez gyakran összekeverhető gazdik számára  a hányással, öklendezéssel) illetve az orrváladék is sűrűbb, sárgás, esetleg barnás színűvé válik. Az állat kedve, étvágya is romolhat. A tünetek napokig, akár hetekig is elhúzódhatnak.

 

Hogyan kaphatják el a kutyák  ezeket a kórokozókat?

A légúti panaszokat okozó vírusok és baktériumok főleg orrváladékkal és nyállal terjednek, a betegség igen ragályos (ezért is nevezik a tünetegyüttest kennelköhögésnek), beteg kutyával való érintkezéssel terjednek leginkább, de akár a gazdi is hazaviheti a kórokozókat kedvencének, ha vírusürítő állattal találkozott, és pl kézmosás nélkül érintkezik otthon a saját kutyával.

Gyakran találkozunk olyan kutyusokkal, akik kutyafuttatóban, kutyaiskolában vagy panzióban fertőződtek meg, a legtöbb helyen emiatt szokták kérni a „kennel-köhögés elleni oltás” meglétét.

 

Mikor forduljanak állatorvoshoz?

Mint ahogy nálunk, embereknél, úgy az állatoknál is előfordulnak enyhébb, „megfázásos” jellegű panaszok, melyek néhány nap alatt maguktól enyhülnek. Azonban ha a panaszok (tüsszögés, köhögés, orrfolyás) 2-3 nap alatt nem enyhülnek, vagy az állat általános állapota romlik, levert, étvágytalan lesz, vagy egyéb tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp érdemes állatorvost felkeresni.

Fontos, hogy felső légúti tüneteket nem csak kórokozók okozhatnak! Hasonló jellegű panaszokat okozhat többek között allergia, légcsőszűkület, bizonyos szívbetegségek, szív- illetve tüdőférgesség, vagy akár daganatos betegségek is, stb.)

Itt is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy előzetes állatorvosi konzultáció nélkül SOHA NE ADJON a kutyájának emberi használatra készített megfázás elleni szereket, mert ezek rendkívül veszélyesek az állatokra, akár az állat halálához is vezethetnek!!!

 

Mivel előzhetők meg a „megfázásos” tünetek?

 • A hideg idő beköszöntével gyermekeinknek vitaminokat kezdünk adni, sok felnőtt is tart néhány hét multivitamin-kúrát az őszi betegségek elkerülésére. Kedvencünkkel sincs ez másképp, javasoljuk nekik is ősszel legalább 1-2 hónapos, állatoknak előállított multivitamin készítmények szedését.  Fokozottan igaz ez az egyéb betegségben szenvedő (pl allergiás!!, daganatos betegekre) illetve az idősebb, rosszabb kondícióban lévő állatokra) Mivel az állatok vitamin-szükséglete más, mint a miénk (például a kutya és a macska szervezete képes C-vitamint előállítani, míg az emberi szervezet nem képes erre, így azt nekünk pótolnunk kell) nem javasoljuk az embereknek szánt készítmények adását. Léteznek kifejezetten állatok számára összeállított vitaminok .
 • Védőoltásokkal is védhetjük kutyusunkat a kórokozókkal szemben
  Az általános kombinált védőoltás többek közt tartalmazza a kutya parainfluenza-2 , és kutya 2-es típusú adeno vírus, valamint a szopornyica vírusok élő, gyengített (attenuált) formáját, így a szervezetben megfelelő ellenanyag szintet képes kialakítani ezekkel a vírusokkal szemben.
  TUDTA?… hogy a kombinált oltás beadása nem csak kölyök korban ajánlott, hanem évente való ismétlése védelmet nyújt a fenti légúti betegséget okozó vírusok ellen is? Így a kombinált oltás éves ismétlése javasolt! A kutyapanziók illetve kutyaiskolák jelentős része nem enged be olyan kutyát, akinek nincs 1 éven belüli oltása „kennelköhögés” ellen.
  Létezik olyan védőoltás is a kennelköhögés ellen, ami nem injekciós formában adunk, hanem az egyik orrnyílásba kell cseppenteni (Nobivac KC) ez a Bordetella bronchiseptica és a kutya para-influenzavírus kórokozók ellen nyújt védelmet.
 • Kinti kutyák esetén nagyon fontos szélvédett, száraz, lehetőség szerint jól szigetelt búvóhely kialakítása. Érdemes a kutyaházat már ősszel (a kutya vérmérsékletétől függően) pléddekkel, szénával vagy szalmával almozni.
 • Benti kutyusok számára már ilyenkor célszerű a reggeli és esti sétánál kutyaruhát használni, mert ha a meleg lakásból hirtelen kikerülnek a néhány fokos, párás hideg levegőre (akár csak ha pár percre kiszaladnak az udvarra a dolgukat elvégezni) nagyon hamar „megfázhatnak”
 • A kutya eleségét hűtőből kivéve mindig szükséges szobahőmérsékletűre melegíteni, illetve a jó minőségű, jó beltartalmú eleség is segít hozzájárulni az immunrendszer megfelelő működéséhez