+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

FIGYELEM! Veszettség jelent meg megyénkben!

 

  1. szeptemberben veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el múlt héten. Ez előtt 2017 óta nem találtak veszett állatot Magyarországon! A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Sajnos határainkon túl, Ukrajnában és Romániában igen gyakori a veszettség, a háború miatt az idei ukrajnai rókavakcinázási program elmaradt, így feltehetően még több állat terjesztheti a halálos kórt, illetve jöhet át hazánk területére!

A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb, állatról emberre terjedő fertőző betegség, mely vakcinázás nélkül HALÁLOS kimenetelű.

A beteg állat a vírust harapása, karmolása útján nyállal terjeszti, így az ember is fertőződhet. A harapás helyéről a kórokozó az idegek mentén jut az agyvelőbe, ott elszaporodik. A lappangási idő nagyban függ a harapás helyétől, a bejutott vírus mennyiségétől, általában 2-8 hét, de lehet ennél jóval rövidebb, vagy hosszabb is.

A betegség heveny lefolyású, azaz a tünetek megjelenése után gyorsan lezajlik, általában a fertőzött állat gyors pusztulásához vezet. Jellemzően agyvelőgyulladást okoz, ezért idegrendszeri tünetek jelentkeznek.

 

VESZETTSÉG TÜNETEI:

– viselkedésváltozás, eleinte félénk, tompult az állat

– változó étvágy, nyálzás

–  rekedt hang!!

– dühöngő szakaszban (főleg macskáknál!) ingerlékenység, támadó viselkedés

– nyelési nehézségek (víziszony)

– végső bénulásos szakaszban elfekvő állapo

– vadállatoknál jellemző a „természetellenes” szelídség, közeledés az ember felé!

 

Sajnos, ha a veszettség emberre terjed, és az illető nem kapja meg idejében a veszettség elleni oltási sort, akkor emberben a fenti tünetek szintén lezajlanak és a betegség gyógyíthatatlan.

 

VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS:

 

Vadállatokban kihelyezett vakcinákkal (állami szabályozás által évente)

Háziállatokban: injekciós védőoltás

  • kutya: jogszabály által előírt KÖTELEZŐ (első életévben 2x, utána évente 1x)
  • macska, görény: nem kötelező, de AJÁNLOTT – erősen javasolt, ha a macska kijárós, eljár a kertből, esetleg erdő mellett találkozhat vadakkal, rókával, mert így a vírust könnyebben „hazaviheti”

Veszettség gyanúja esetén (vad- vagy háziállatban) azonnal értesíteni kell a helyi hatósági állatorvost, vagy a NÉBIH zöldszámán (06-80-263-244) bejelentést kell tenni!