+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Megérkezett a hideg… romlanak a mozgásszervi panaszok

Az őszi, hideg idő beálltával egyre több, főleg idősödő kutyusnál, cicánál tapasztalhatjuk, hogy reggelente nem szívesen bújik ki a meleg kuckójából, fekvés után nehezebben áll fel vagy nagyobb séta után nem szívesen mozog, esetleg sántítani kezd.

Sajnos egyre több állattal érkeznek a gazdik mozgásszervi problémákkal, amelyek a kor előrehaladtával sajnos romlani szoktak.

Ezek egy része traumás eredetű, akár egy rossz lépés, rándulás, ütés is jelentős fájdalommal járhat, ezek azonban szerencsés esetben néhány nap pihenés, illetve megfelelő fájdalomcsillapítás mellett hamar gyógyulnak.

Vannak azonban olyan problémák is, melyek kopásos illetve idült ízületi gyulladásos eredetűek, ezek sajnos hosszú távon nehezítik meg kedvencünk életét.

Nagyon fontos, hogy az idős kori ízületi kopásból eredő problémák nagyrészt MEGELŐZHETŐEK! Érdemes már kölyök korban megfelelően „felépíteni” kedvencünk porcállományát.  A kutyák legintenzívebben 3-10 hónapos koruk között növekednek, ez a nagytestű fajtáknál akár a heti 1-1,5 kg-os! súlygyarapodást is elérheti. Mivel a csontok végeit az ízületeknél borító porcállomány viszonylag lassan növekszik, ha ebben az időszakban nem kap megfelelő támogatást a szervezet, akkor ez az ízületréteg gyenge, vékony lesz, idős korban akár teljesen el is kophat a csont végéről, ami hatalmas, szinte állandó fájdalommal jár! Fontos tudni, hogy a csonterősítő készítmények NEM AZONOSAK a porcvédőkkel!

Szerencsére nagyon sokféle porcvédő készítmény elérhető kutyák és cicák számára is, ízesített szirupok vagy akár rágótabletták formájában is. Vannak olyan termékek, amelyek kifejezetten a kölyök kori porcépítésben vesznek részt, illetve olyan is elérhető, mely már az idős, akár ízületi kopásban szenvedő kedvencünk számára lett kifejlesztve a porcvédelem mellett természetes fájdalomcsillapító hatású anyagot is tartalmaz.

Ha már kialakult a baj, és kedvencünk idült ízületgyulladásban (arthrosisban) szenved, akkor a porcvédelem mellett szükség lehet gyógyszeres gyulladáscsökkentésre ill. fájdalomcsillapításra is. Ezekből elérhetőek napi adagolásúak is, ha csak pár napos kúrára van szükség, de léteznek már olyan hosszú hatású tabletták is, melyeket hetente, vagy akár csak havonta 1x szükséges adni tartós fájdalomcsillapítás céljára.

 

Rendelőnkben ezek a készítmények mind elérhetők, igény szerint egyénre szabott megelőzési illetve kezelési javaslatot adunk. Kérdéseikkel keressenek minket bizalommal!