+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Karácsonyi finomságok – Mit NE adjunk belőle KEDVENCÜNKNEK?

A legtöbb családban a kisállatokat családtagnak tekintjük, így szinte természetes, hogy Karácsonykor nekik is kedvükben szeretnénk járni, sok helyen a kutyák, cicák is kapnak ajándékot. Gyakori ilyenkor, hogy az ünnepi finomságokat is megosztjuk velük. De vigyázni kell, mert lehet, hogy ami nekünk egy finom falat, az számukra halálos veszélyt rejt!!!

 

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amire figyelni kell az ünnepek alatt is!

 

XILIT TARTALMÚ ÉTELT NE!!

Manapság egyre többen használnak sütéshez, főzéshez kristálycukor helyett édesítőszereket. A diétázók és cukorbetegek által használt édesítőszer, a XILIT az ember számára jól hasznosítható, a KUTYÁK számára azonban 1 gramm elfogyasztása is ÉLETVESZÉLYES lehet! Xilit azonban természetes formában előfordul a bogyós gyümölcsökben, szilvában, gabonafélékben, zabban, gombafélékben, salátákban, illetve készen kapható süteményfélékben, édességekben illetve a rágógumiban is xilit található.

Az elfogyasztott xilit mennyiségétől függően a kutya szervezetében inzulin szabadul fel, ami a vércukorszint hirtelen csökkenését okozza. Nagyobb adag xilit elfogyasztása súlyos májkárosító hatással is bír.

 • Az alacsony vércukorszint tüneteit vehetjük ilyenkor észre:
  – hányás
  – gyengeség
  – görcsroham
  – kómás állapot
  – hosszabb távon bágyadtság, hányás, sárgaság, véralvadási zavarok

Amennyiben a kutya xilites ételt evett, fél-1 órán belül hánytatás szükséges, ezután már csak a kialakult tünetek kezelése lehetséges, melynek kimenetele kétes.
Jelenlegi ismereteink szerint a xilit macskákra nem mérgező hatású.

 

A CSOKOLÁDÉ ÁLLATOK SZÁMÁRA MÉRGEZŐ

 

A csokoládé kakaó felhasználásával készül, a kakaóbabban található teobromin nevű vegyület mérgező kutyák, macskák és görények részére is!  Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb a csoki, annál több teobromint tartalmaz.

Enyhébb tünetek már viszonylag kis mennyiség elfogyasztásakor jelentkeznek. Ez a gyakorlatban kb. azt jelenti, hogy egy 10 kg-os kutya számára nagyjából 1 tábla tejcsoki elfogyasztása már mérgezést okoz.

A tünetek kb a csokoládé elfogyasztása után 6-10 órával jelentkeznek:

 • – nyugtalanság
 • – hasi fájdalom
 • – hányás, hasmenés
 • – fokozott vízfogyasztás
 • – súlyosabb esetben hiperaktivitás, remegés ill görcsök jelentkezhetnek

Legrosszabb esetben sajnos szívritmuszavar, eszméletvesztés léphet fel és az állat el is pusztulhat.

FONTOS, hogy ha láttuk, hogy az állat csokoládét fogyasztott, vagy gyanú merül fel, akkor mielőbb állatorvoshoz forduljunk, ugyanis 1-2 órán belül az állat még hánytatható, így kevesebb tud felszívódni a mérgező vegyületből.

 

A SZŐLŐ VESEKÁROSÍTÓ LEHET

Legtöbben már hallottak róla, hogy a kedvelt finomságok közül a szőlő, illetve a mazsola állatokban, főleg kutyákban veseelégtelenséget okozhat. A pontos mérgező dózist nehéz megállapítani, de egyes felmérések szerint egy 8-10 kg-os kutya már 4-5 szem szőlő elfogyasztásától is vesekárosodást szenvedhet.
Az első tünetek a szőlő elfogyasztása után 6-12 órával jelentkeznek:

 • – hányás,
 • – hasmenés
 • – bágyadtság,
 • – hasfájás,
 • gyengeség,
 • – remegés

Csökkent vizeletürítés 1-2 napon belül jelentkezhet, ekkor már sajnos előfordulhat hogy a vesekárosodás visszafordíthatatlan.

 

Bár nem mérgezés, de ÜNNEPEK kapcsán szeretnénk felhívni a gazdik figyelmét arra is, hogy az egyébként kutyatápot fogyasztó, esetleg speciális diétán tartott állatoknál szintén kellemetlen emésztési zavarhoz vezethet, ha hirtelen nagyobb mennyiségű „házi finomságot” kapnak (pl. fűszeres, zsíros ételek, pörkölt-félék, csont maradék, stb.). Ilyenkor, az ilyen jellegű ételekhez egyébként nem szoktatott állatoknál hányás, hasmenés illetve egyéb emésztőszervi problémák is jelentkezhetnek.