+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Hasznos tanácsok a nyúltartáshoz

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyulak házikedvencként tartása, ami nem meglepő, hiszen egy nagyon szerethető megjelenésű, könnyen szelidíthető, aranyos állatról van szó. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy tartásuk bizony nem a legegyszerűbb, sok odafigyelést igényel. Fontos ismerni tehát a megfelelő tartásmódjukat, lehetséges betegségeiket, táplálásukat, ápolásukat, ugyanis olykor egy-egy apróságnak tűnő dolog a kedvencünk egészségét, sőt akár az életét is veszélyeztetheti.

Elsősorban fontos eldönteni, hogy kint az udvaron vagy lakásban szeretnék tartani a”tapsifülest”. A nyulak könnyen megfázhatnak kis szélsőségű hőmérsékletkülönbségeknél vagy akár a huzattól is, ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő hely kiválasztására kedvencünk lakóhelyéül. A nyulak nagyon tiszta állatok, fürdetni felesleges őket, sőt árthatunk is vele nekik, ugyanis emiatt egyrészt megfázhatnak, másrészt képesek annyira stresszelni, hogy az életükbe is kerülhet. Prédaállatok, ebből adódóan stresszfaktor nekik az is, ha ragadozókkal (pl.: kutyával, macskával) együtt vagy egy helyen tartják. A sok tisztálkodás sok szőr lenyelésével is jár, különösképpen a hosszabb szőrű fajtáknál, ezért érdemes 1-2 hetente szőroldó pasztát adni a nyusziknak és bundájukat rendszeresen fésülni.

A táplálásukra érdemes talán a legnagyobb figyelmet fordítani, ugyanis a nyulak emésztése nagyon érzékeny, könnyen felpuffadhatnak. Friss víz mindig legyen előttük, a legjobb megoldás talán az önitató, aminek használatát kivétel nélkül megtanulják. Az étrendjük nagy részét, akár 70-80%-át a széna teszi ki, ami fontos szerepet játszik a fogak koptatásában és a megfelelő bélműködésben. A széna minőségére is érdemes odafigyelni, ne legyen ázott, dohos, penészes, poros. A széna mellé naponta lehet adni különböző nyúltápokat, akár magkeverékekkel vegyesen. A friss fűfélék a nyulak kedvenc eledele közé tartoznak, nyugodtan lehet nekik alkalmakkor adni kisebb mennyiségben pl. tyúkhúrt, pitypangot, lóherét. Ilyenkor arra kell odafigyelni, hogy olyan helyről legyenek gyűjtve, ahol nem érintkezhet növényvédő szerekkel, műtrágyával és ne vizesen vagy harmatosan kapják meg, ugyanis ezektől is könnyen felfúvódhatnak. Zöldség- és gyümölcsféléket, gyógynövényeket ritkábban ugyan, de lehet adni. Zöldségek közül adható pl. uborka, sárgarépa, petrezselyem levele és gyökere, spenót, fejes saláta, kerülni a puffasztó káposztaféléket, a karalábét. Gyümölcsből ritkábban lehet megkínálni őket, adható nekik az alma, körte, barack, szeder, eper (utóbbi kettőnél levél is). Fűszer- és gyógynövényekként adható pl. a bazsalikom, zsálya, kapor, lestyán, csalán.

A nyúlketrecnek minimum 100×50 cm-esnek kell lennie egy nyuszira számítva, persze minél nagyobb helyen él, annál komfortosabban érzi magát. Szeretik a szabadságot, ezért naponta többször ki lehet őket engedi. Lakásban tartott egyedeknél érdemes a házat ’’nyúlbiztossá’’ tenni, ugyanis előszeretettel rágcsálják meg a vezetékeket, bútorokat. Szobatisztaságra nevelhetők, a ketrecben általában egy sarokba végzik a dolgukat, ezért az alomtálcát érdemes oda helyezni. Alomként használható széna, pellet vagy forgács is, ezeket elég pár naponta cserélni, kitakarítani, lakásban tartott nyusziknál gyakrabban ajánlott. A ketrecben érdemes elhelyezni kis házikót, amiben kedvére el tud bújni, továbbá különböző játékokat, fogkoptatókat, faágakat (fűzfa, gyümölcsfa) is be lehet rakni nekik.

Mikor hazaviszik az új kiskedvencet, érdemes adni neki féreghajtó pasztát, ugyanis a tenyészetekben vagy kereskedésekben könnyen megfertőződhetnek külső- belső élősködőkkel egyaránt. A nyulakra nagyon veszélyesek a szúnyogok, amik különböző betegségeket hordoznak számukra. A betegségek elleni védőoltásokról honlapunkon olvashatnak:

Javasolt oltások nyusziknak