+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Külföldre szeretnék utazni a kutyámmal. Mi ennek a módja?

A külföldre utazás feltételei országonként eltérnek.

Az Európai Unión belüli utazás feltételei a mikrochip-es megjelölés, érvényes veszettség oltás és az egységes Európai uniós állatútlevél megléte. Az útlevél érvényessége megegyezik a kötelező veszettség oltás lejártának dátumával.

Maga az útlevél kiállítása a rendelőben történik, pár percet vesz csak igénybe. Szükségesek hozzá a tulajdonos adatai és az állat adatai, beleértve a chip számát.

A veszettség ellen először oltott kutyánál az érvényesség (tehát az utazás lehetséges legkorábbi ideje) az első veszettség oltás után eltelt 21. naptól kezdődik. Jogszabály alapján az első veszettség oltást 12 hetes kor betöltése után kaphatja a kiskutya, így leghamarabb 15 hetesen lehet vele külföldre utazni. Ha már volt veszettség ellen oltva a kutya, és még nem telt le az 1 év ezután, akkor az útlevél azonnal érvényes lesz, és akár már aznap lehet vele utazni.

Felnőtt kutya esetén is érdemes tehát figyelni arra, hogy a veszettség oltás érvényességének lejárta előtt (vagy legkésőbb a lejárat napján) kapja meg a kutya a következő veszettség oltást, ez esetben az útlevél érvényessége folyamatos lesz, bármikor lehet vele utazni. Azonban ha ez nem történek meg, és az oltást az előző lejárati dátuma után kapja a kutya, akkor a 21 nap várakozási időnek újra le kell telnie, hogy ismét külföldi utazásra jogosítson az útlevél.

 

Ezek mellett számos ország más-más előírásokat is megkövetel, ezekről a http://petpassport.hu/ weboldalon olvashatnak részletes tájékoztatást, vagy a helyi konzulátuson is lehet érdeklődni.