+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Veszettség oltás – tények és tévhitek

Néhány dolog, amit a veszettség oltásról tudni érdemes:

2009. január 1-től hatályba lépett 164/2008. FVM rendelet rendelkezései alapján
• Magyarországon KÖTELEZŐ az ebek veszettség elleni oltása (más állatfajokat lehet, ill. célszerű oltani, de nem kötelező)
• első évben minden kutyát legkésőbb 4 hónapos koráig be kell oltani veszettség ellen, és ezt 6 hónap múlva meg kell ismételni.
Tehát 1 éves koráig a kutya 2 veszettség oltást kell kapjon, utána pedig évente 1x kötelező oltani
• veszettség ellen csak az az eb oltható be, mely microchip-pel meg van jelölve
• a veszettség oltás a magyar jogszabályok alapján a beadás napjától számított 1 évig érvényes

 

FONTOS TUDNI!

A veszettség HALÁLOS kimenetelű vírusos betegség mind állatban, mind pedig emberben is! A betegség Magyarországon is előfordul, a szomszédos országokban (pl. Ukrajnában, Romániában) pedig igen gyakori!!! Kezelési mód nincs, az egyetlen védekezési lehetőség a MEGELŐZÉS.

Ha a kutya (macska, vagy egyéb állat) nincs beoltva veszettség ellen, vagy a veszettség oltása lejárt (akár csak 1 nappal is) és az állat embert harap – akkor az állatot a jogszabályi rendelkezések alapján VESZETTSÉG SZEMPONTJÁBÓL AGGÁLYOSNAK kell tekinteni !!!
Ez azzal jár, hogy az állatot 14 napos hatósági megfigyelés alá kell vonni, illetve ha az embert olyan állat harapta meg, mely nem azonosítható vagy a tulajdonos nem tesz eleget a hatósági megfigyelésnek, akkor a harapott embert veszettség elleni védőoltás-sorozatban részesíti az ÁNTSZ.

 

 

GYAKORI KÉRDÉSEK, MELYEKET GAZDIK TESZNEK FEL RENDELŐNKBEN A VESZETTSÉG OLTÁSRÓL…

Kérdés:  A tavaszi tömegoltás kötelező?
Válasz: A tömegoltás NEM kötelező! Az évenkénti veszettség oltás a kötelező, és mivel sok helyen korábban nem volt állatorvosi rendelő, ezért vezették be a tömegoltást, ahol a tulajdonosok beoltathatták a kutyákat, ha nem tudtak más módon állatorvoshoz eljutni.  Veszettség ellen a kutya az év bármely napján beoltható, az oltás pedig 1 évig érvényes, tehát ha a kutya pl. ősszel kapta az oltást, nem kell kivinni a tavaszi tömegoltásra, mert következő őszig érvényes az oltása.

 

Kérdés: Hallottam olyat, hogy 1 éves kor alatt nem kaphat veszettség oltást a kutya, mert nem nő meg?
Válasz: Ez nem igaz. Nemhogy kaphat, hanem kötelező is két veszettség oltást kapnia 1 éves korig. Semmilyen összefüggés nincs az esetleges „törpenövés” és a védőoltások között. Egyik védőoltás sem befolyásolja az állatok növekedését, fejlődését.

 

Kérdés: A macskát is be lehet oltani veszettség ellen?
Válasz: Igen, és olyan helyen, ahol pl. a macska eljár otthonról és vadállatokkal is találkozhat, kifejezetten ajánlott is a beoltatása évente.

 

Kérdés: Veszettség ellen szeretném beoltatni a kutyámat, de pár napja bágyadt, nem nagyon eszik. Ekkor is kaphat oltást?
Válasz: Általánosságban elmondható, hogy ha egy állat beteg, nem kaphat védőoltást. Oltás beadása előtt mindig megvizsgáljuk az állatot, és csak akkor adjuk be neki, ha egészséges.