+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Figyeljünk jobban állatainkra is a változékony, téli időben

Nemcsak minket, embereket, de állatainkat is ugyanúgy megviseli a most tapasztalható változékony időjárás. Még a jó körülmények között tartott, nagyobb bundájú, fiatal és egészséges állatokra is érdemes ilyenkor jobban odafigyelni, nem beszélve a beteg, idős, vagy rövidebb szőrű kedvencekről…

Néhány tanáccsal szeretnénk segíteni:

  • Kint tartott kedvencek esetén mindig biztosítsunk száraz, meleg búvóhelyet az állat számára. Fiatal, egészséges állatok számára általában elegendő, ha a kutyaházat szélvédett helyre tesszük, bőven kibéleljük rongyokkal, szénával, illetve a kutyaajtó is rendkívül sokat véd a szél és a hideg ellen.
  • Mindig figyeljünk oda, hogy a kutyaházba ne folyhasson be sehonnan víz, mert a kutya megfázhat vagy fagyási sérüléseket is szenvedhet. A tartós, fagypont alatti hőmérsékletben hálás lesz kedvencünk (akár kutya, akár cica), ha akár csak éjszakára garázsba, melléképületbe engedjük be (természetesen ezeket a helyiségeket mindig úgy kell kialakítani, hogy az állat ne juthasson hozzá vegyszerekhez, illetve ne tehessen kárt magában).
  • Idős vagy beteg állat, illetve kölyök állatok esetén jobban oda kell figyelni, őket érdemes télen akár a lakásba is beengedni.
  • Egész nap biztosítani kell, hogy ivóvízhez juthassanak, így javasolt a befagyott ivóvizüket naponta többször (legalább 2-3x) cserélni, illetve meleg vízzel felolvasztani.
  • Még az általában napi egyszer etetett kedvenceknél is célszerű lehet a napi kétszeri etetés, így egész nap megfelelő energiához juthatnak, ugyanis hidegben a testhőmérséklet fenntartásához jóval több energiát használ fel az állat. Javasolt ételüket testmelegen etetni, főként idősebb állatok esetén, illetve ilyenkor az energiadúsabb (akár zsírosabb) ételeket válasszuk kedvencünk számára. Ne ijedjenek meg, ha télen az állatuk egy kicsit túlsúlyosabbnak látszik, ne kezdjék télen fogyókúráztatni, ilyenkor a szervezet amúgy is tartalékolásra „van beállítva”, illetve a zsírréteg rendkívül jó hőmegtartó (természetesen nem érdemes azért kórosan elhízlalni sem az állatot).
  • Amennyiben a család több napra elutazik, és az állatok otthon maradnak, minden esetben kérjenek meg valakit, hogy legalább naponta egyszer biztosítson az állat számára meleg ételt és ivóvizet
  • Az egyébként nyírt kutyák szőrét ne nyírassuk le télire, hagyjuk, hogy a természetes vastagságú bunda védje őket.
  • TÉLEN A KUTYÁT NE TEGYÜK LÁNCRA!!! A kutyák sokszor mozgás által tudnak elegendő hőt termelni, ez a láncon lehetetlen. Illetve a lánc bármibe beleakadhat, így akár az állat nem tudhat eljutni a házáig, vizéig, ételéig.
  • bent tartott kedvencekre is érdemes jobban odafigyelni mivel ha az állat megszokja a lakásban fenntartott, melegebb hőmérsékletet, és csak néhány percre engedjük ki a hidegbe, sokkal könnyebben megfázhat. Ilyenkor célszerű lehet az érzékenyebb állatokra kutyaruhát adni a sétáltatás idejére.