+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Kellemetlen a kutyám lehelete, ez mitől lehet? Tehetek ellene valamit?

A kellemetlen szájszag kutyáknál, és egyébként cicáknál is általában valamilyen fogproblémára utal. Egyes kutatások szerint már 2 éves kor körül a macskák 70%-ánál és a kutyák közel 80%-ánál fennáll valamilyen fogbetegség. A leggyakoribb ezek közül a fogkövesség. Ez tulajdonképpen a fogíny fájdalommal járó gyulladását jelenti, a fog felett az íny gyakran kipirosodik, a fog felületén pedig barnás elszíneződést láthatunk. Súlyos esetben a folyamat a fog elvesztéséhez, illetve a gyulladt szöveteken át bejutó baktériumok miatt egyéb szervek gyulladásos megbetegedéseihez is vezethet.

A rossz lehelet mellett a gazdi még erős nyáladzást, nehézkes evést (“válogatós”), ínyvérzést, a száj manccsal történő dörzsölését is észreveheti.

A fogak állapotának javítására, illetve a fogkövesség kialakulásának megelőzésére sokféle módszer létezik.
Első lépésként érdemes a kutyust fogászati vizsgálatra hozni, ahol kifejezetten az ő problémájára keressük meg a megoldást.
Megelőzésképpen javasoljuk, hogy ne hagyunk táplálékot egész nap az állat előtt, a napi ételmennyiséget lehetőleg 1-3 részletben kínáljuk neki, és az evés befejeztével vegyük el tőle az ennivalót. Lehetőleg kerüljük az etetések közötti “nassolást” mert ez is folyamatos plakk-képződést eredményez. A puha, illetve apróbb szemű étel etetése szintén gyorsítja a plakk-képződést. Egyes állatok jól hozzászoktathatók akár a fogmosáshoz is, melyhez speciális kutyafogkrém és -fogkefe kapható.
Kúraszerűen alkalmazhatók olyan táplálék-kiegészítők, melyek akár ivóvízben, vagy a táphoz adagolva segítik a plakkok oldását, így lassítják a fogkő-képződést, illetve enyhébb fogkövességet meg is szüntetik.  Ezen kívül elérhető olyan gyógytáp is, mely kifejezetten olyan falatokból készült, melyek rágás közben távolítják el a lepedéket és a fogkövet. Ehhez szintén állatorvoson keresztül juthatnak hozzá.
Olyan esetben, amikor már erős a fogkövesség, illetve esetleg mozgó, fájdalmas fogak is vannak, altatásban, ultrahangos fogkő-eltávolítást végzünk az állatoknál.