+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Javasolt oltások nyusziknak

Amikor végre beköszönt a tavasz, itt a jó idő, kellemes meleg van napközben, akkor egyre többen engedik ki a szabadba a télen lakásban tartott kis kedvenceiket, köztük a nyuszikat is.

Ezzel egy időben azonban a rovarok is előbújnak, melyek komoly betegségeket terjeszthetnek a nyuszik részére.

Erre azért fontos figyelni, mert a nyulak két legfontosabb vírusos betegségét, melyek halálos kimenetelűek, a szúnyogok terjesztik. Ez a két betegség a mxomatosis és a nyulak vérzéses betegsége.

A myxomatosis gyógyíthatatlan fertőző vírusos betegség, mely a szem, orr, végbél és nemi szervek körül kialakuló kocsonyásan rezgő duzzanatok, vagy göbök formájában jelentkezik. A házinyulak kötőhártya-gyulladás és nehezített légzés tüneteit mutatják, és tüdőgyulladás következtében rendszerint pár nap alatt sajnos elhullanak. Megelőzésére a nyuszikat védőoltásban kell részesíteni. Először 5 hetes korban kell a kisnyulakat oltani, majd ezt évente ismételni. Emellett érdemes hangsúlyt fektetni a rovarok elleni védekezésre is. A ketrecben tartott nyuszikat szúnyoghálóval érdemes védeni, illetve léteznek nyuszik számára is olyan spot on készítmények, melyeket a bőrre kell cseppenteni, ezek felszívódnak a véráramba és így fejtik ki hatásukat a külső élősködőkkel szemben.

A nyulak vérzéses betegsége (RHD) szintén vírus okozta fertőző betegség, amely nagyon ragályos, gyors lefolyású. Régebben úgy gondolták, hogy csak nyúlról nyúlra terjed, de a legújabb vizsgálatok igazolták, hogy szúnyogok is átvihetik a fertőzést. Ezért az egyedül tartott nyulak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A betegség gyógyíthatatlan, 1-2 nap alatt elhullásra vezet. Ez ellen szintén létezik védőoltás.

Létezik nyulaknak kombinált oltás is, mely tartalmazza vérzéses betegség és a myxomatosis elleni oltóanyagot is. A kisnyulat 5-6 hetesen kell először beoltani, a teljes védettség elérése érdekében javasolt ezt 4 hét múlva ismételni, majd ezt követően évenként egyszer oltani a nyuszikat.

FONTOS! Idén megjelent Magyarországon is a vérzéses betegség új formája is (RHD-2) mely ellen az eddigi védőoltások nem biztosítanak védelmet. Az új betegség elleni védőoltás már elérhető, részletekről a rendelőnkben tudunk tájékoztatást adni.