+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Szinte egész évben fertőznek a kullancsok!

A kullancsokról

A kullancsok napjainkban már szinte mindenhol jelen vannak, erdőben, parkokban, de gyakran a kertekben, játszótereken is. Előfordulásukkal főként tavasztól ősz végéig kell számolnunk, de az enyhébb teleket képesek átvészelni, így az általuk terjesztett betegségek gyakorlatilag egész évben veszélyeztetik kedvenceink egészségét.

A kullancsok vérszívása több órától akár 3-7 napig is eltarthat, ez alatt a nagyobb szőrű állatok testén akár végig észrevétlenül is maradhat.

 

 

A kullancsok által terjesztett betegségek

 

Babesiosis
A kullancsok által terjesztett másik, egyre gyakrabban előforduló, széleskörűen elterjedt betegség a babesiosis.

Ezt a betegséget a Babesia canis var. canis nevű egysejtű parazita okozza, melyet a Dermacentor reticulatus nevű kullancs terjeszt.  A Babesiák a kutya véráramába jutnak, ahol a vörösvértestekhez tapadnak, majd behatolnak azokba. A vörösvértestekbe jutott parazita továbbszaporodik, majd a vörösvértestek szétesése után újabbakat támad meg.

A fertőzött kullancs szúrását követő 2-7 nap eltelte után jelentkeznek az első tünetek a kutyákon. A babesiosis magas lázzal, bágyadtsággal, étvágytalansággal, kiszáradással kezdődik. Ezalatt a kutyákban a kórokozók egyre több vörösvérsejtet pusztítanak el, ezért egyre nagyobb fokú vérszegénység alakul ki. A széteső vörösvérsejtek a vesén át a vizelettel ürülnek ki, így a
vizeletet vörösesbarnára színezik, miközben magát a vesét is károsítják.  Ezek mellett a nyálkahártyákon sárgaság jelentkezik.

Javasoljuk, hogy mielőbb forduljon állatorvoshoz, ha a kutyájában kullancsot talált (vagy nem védekeztek kullancs ellen) és az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja:

  • bágyadtság
  • étvágytalanság
  • sötétebb (barnás) vizelet

 

Nagyon fontos a babesiosis tüneteinek megjelenése után minél hamarabb állatorvoshoz fordulni a kutyával, mivel a fertőzés kezdetén még a legtöbb esetben sikeresen kezelhető a betegség,

kezelés nélkül azonban a belső szervek súlyos fokú károsodása miatt az állat nagy valószínűséggel elpusztul!

 

Lyme-kór
Az egyik, legtöbbek által ismert, kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór ami Magyarországon is előfordul.  Nemcsak az ember, hanem az állatok is fogékonyak a betegségre.

A Lyme-kór hosszú lefolyású. A betegség lappangási ideje 4-6 héttől akár hónapokig terjedhet. A betegség első tüneteként az állat belázasodik, illetve az általános állapota romlik, étvágytalan, bágyadt, gyenge, kedvetlen lesz. Később alakul ki az úgynevezett „vándorló” ízületgyulladás, mellette pedig a nyirokcsomók megnagyobbodása.
Néhány hét múlva a tünetek kezelés nélkül is enyhülnek vagy elmúlnak, esetenként azonban hetek, hónapok alatt idült sok ízületre kiterjedő gyulladás, vese- és szívelváltozások, ideggyulladások (következményes bénulások) is kialakulhatnak.

 

A védekezés lehetőségei

 

A kullancs által terjesztett betegségek ellen többféle módon védekezhetünk.

•       Mivel a kullancs által terjesztett fertőzések (babesiosis, Lyme-kór) átoltására általában csak 24 órás vérszívás után kerül sor, amikor a kullancs már visszafelé öklendez vért és nyálat, lehetőség szerint a kullancsokat minél előbb távolítsák el kedvencünkből. Ha nem biztosak az eltávolítás helyes módjában, inkább keressék fel állatorvosukat, mert sok esetben a szakszerűtlen eltávolítás során jutnak a mikrobák a kullancsból az állatokba.

•      Napjainkban már számtalan KULLANCSIRTÓ CSEPP, vegyszeres NYAKÖRV, illetve újabban már RÁGÓTABLETTA forma is elérhető, amivel megakadályozható a kullancsok vérszívása. Közös jellemzőjük, hogy a kullancsok túlnyomó többségét már a befúródás előtt, azonban a kullancsok 99%-át még a betegségek átoltása előtt (2-3 nap alatt) elpusztítják. A sokféle készítmény közötti választáskor egyedileg érdemes mérlegelni a kutyus életkorát, életmódját, tartási jellemzőit, melyben az állatorvos segítséget nyújthat.

•     A Lyme-kór ellen védőoltás beadatásával is lehet védekezni, mely a kullancsok által terjesztett Lyme-kór elleni aktív immunizálásra szolgál. Első évben az emlékeztető oltást az első után 3 héttel kell megkapnia a kutyának, utána csak évente egyszer, tél végén vagy tavasz elején célszerű ismételni.

Mivel a babesiosis ellen nincs megfelelően hatékony védőoltás, így a kullancsok megtelepedése ellen mindenképpen célszerű védekezni cseppel, nyakörvvel vagy tablettás készítménnyel.