+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Microchip beültetés és regisztrálás

Napjainkban a régebben elterjedt, egyedi megjelölésre szolgáló tetoválást egyre inkább a microchip beültetése váltja fel. A microchip egy rizsszemnyi, 15 jegyű számot hordozó azonosító, melyet kutyák, macskák és görények esetén egyezményesen a nyak bal oldalára, a bőr alá helyezünk be.

Maga a beültetés egy átlagos injekcióhoz hasonló módon történik, bár a tűszerű beadó eszköz hatalmasnak tűnik, a szakszerű, állatorvos által végzett beültetés az állat számára nem jelent veszélyt. A chip mozgó alkatrészt nem tartalmaz, nem vált ki szöveti reakciót és nem sugároz jeleket. A beültetést követően egy speciális készülék segítségével bármikor leolvasható lesz az állatot jelölő 15 jegyű számsor.

A microchipes megjelölés szinte minden esetben feltétele a külföldre történő utazásnak is.

A MICROCHIP...

...MIRE IS JÓ EZ?

A mikrochip behelyezése után a chip számával együtt mind a tulajdonos, mind az állat adatait egy országos adatbázisban rögzítjük, így bármely állatorvos az ország egész területén be tudja azonosítani az állatot. Ehhez az adatbázishoz csak állatorvosok férhetnek hozzá, így más nem módosíthatja a benne lévő adatokat.
Például ha a kutyus elkóborol vagy ellopják, és a megtaláló beviszi őt egy állatorvoshoz, pár percen belül meg lehet találni az állat tényleges tulajdonosát!

TÉNYLEG KÖTELEZŐ?

Lakóhelytől függetlenül kötelező 2010. július 1-től annak a kutyának a mikrochip-es megjelölése, amelynek bármilyen okból változik a tulajdonosa. A vonatkozó kormányrendelet (41/2010. Korm. rend.) úgy szól, hogy a tulajdon átruházása előtt kell a kutyát megjelölni microchip-pel.

Előbbi rendelet módosításaként jelent meg a 115/2012. Kormányrendelet, mely
2013. januártól kötelezővé teszi a 4 hónaposnál idősebb ebek transzponderrel (microchip-pel) történő megjelölését.

.