+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Megelőző védőoltások

Kedvenceink egészségének megőrzése érdekében alapvető fontosságú a fertőző betegségek elleni védelem, amelyet ezekkel szemben történő immunizálással érhetünk el. Kölyökkorban, 6-8 hetes kortól ajánlott az egyes védőoltásokat beadatni, majd ezeket évente ismételni.

 

Az állatfajonként javasolt oltásokról lejjebb olvashat…. 

Védőoltások kutyák részére

Veszettség elleni védőoltás

A veszettség halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely az állatokban és emberben is egyaránt előfordul. Mivel a veszettségben megbetegedett állat és ember gyógyíthatatlan, a megelőzés az egyetlen védekezési lehetőség. A kutyák veszettség elleni évenkénti védőoltását hazánkban jogszabály írja elő, így azt évente kötelező beadatni. Az oltás idejéről, módjáról, a jogszabályi hátteréről az állatorvos tud részletes felvilágosítást nyújtani.

Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás

A parvovírusos bélgyulladás főleg a fiatal kutyákat veszélyeztető, igen gyakori fertőző betegség, mely lázas általános tünetekkel, hányással, véres hasmenéssel, néhány hetes kölykökben pedig szívizomgyulladással is jár. Sajnos fiatal állatokban nagyon gyakran elhullásra vezet. A beteg kutyák bélsarukkal nagyon nagy mennyiségben ürítik a vírust, amely nagyfokú ellenálló képessége miatt gyorsan terjedő járványokat okoz. Mindezek miatt az idejében beadott védőoltás, majd az emlékeztető oltások életmentőek lehetnek.

Kombinált védőoltás

A kutyák részére kifejlesztett kombinált védőoltások többféle betegség, név szerint parvovírusos bélgyulladás, szopornyica, kennel köhögés, fertőző májgyulladás és leptospirózis ellen nyújtanak védelmet.

Kölyökkorban a vakcina ismételt beadása, majd évi egyszeri ismétlés ajánlott.

Egyéb védőoltások:

Lyme-kór elleni védőoltás
Herpesz vírus elleni védőoltás
Bőrgomba elleni védőoltás
Corona vírusos hasmenés elleni védőoltás

Védőoltások macskák részére

Veszettség elleni védőoltás

A veszettség halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely az állatokban és emberben is egyaránt előfordul. A veszett macskák agresszívvá, támadóvá válnak, és harapásukkal, karmolásukkal fertőzhetik meg az embereket. Bár a macskák oltása veszettség ellen nem kötelező, a kijáró macskák immunizálása mind az állatok, mind az emberek védelme érdekében mindenképp javasolt.

Kombinált védőoltás

A macskák számára kifejlesztett kombinált oltás három gyakori macskabetegség ellen nyújt védelmet: panleukopenia, calici nátha és fertőző rhinotracheitis.

A panleukopenia a kutyák parvovírusával rokon vírus okozta, szintén gyorsan terjedő fertőző betegség. Tünetei hasonlóak a kutya parvovírus okozta bélgyulladásához: láz, hasmenés, hányás. Ezeken kívül a fehérvérsejt-szám csökkenésével, vemhes macskában pedig magzatkárosodással jár.

A calicivírus okozta nátha felső légúti tünetekkel és a szájban fekélyek kialakulásával járó ragályos macskabetegség.

A herpesvírus okozta légzőszervi megbetegedés szintén gyorsan terjedő, felső légúti tüneteket okozó fertőző betegség.

Macskaleukózis elleni védőoltás

A macskaleukózis vírus okozta betegséggel főleg kijáró, verekedő kandúrok esetén kell számolni. A vírus az immunrendszert károsítja, illetve daganatképződést okoz. Mivel a betegség gyógyíthatatlan, ajánlott a macskák vakcinázása.

Védőoltások görények részére

Veszettség elleni védőoltás

A veszettség halálos lefolyású, vírus okozta agy- és gerincvelő-gyulladásban megnyilvánuló betegség, amely az állatokban és emberben is egyaránt előfordul. A görények vakcinázása a macskákhoz hasonlóan szintén nem kötelező, de a betegség állatokra és főként az emberekre való veszélyessége miatt a görények oltása szintén javasolt.

Kombinált védőoltás

Szopornyica vírus: Légző-, emésztőszervi és idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló fertőző betegség. Fiatal és felnőtt állatokban egyaránt előfordul, amely jórészt gyógyíthatatlan, ezért a megelőzésen van a hangsúly. A kölyköt 8 hetesen kell először védőoltásban részesíteni, majd 11 és 14 hetesen megismételni. Ez az alapimmunizálás egy évig tartó védettséget biztosít, ezért a felnőtt állatok évenkénti ismétlő oltása is ajánlott.

Védőoltások nyulak részére

Myxomatosis elleni védőoltás

A myxomatosis szúnyogok terjesztette gyógyíthatatlan fertőző vírusos betegség, mely a szem, orr, végbél és nemi szervek körül kialakuló kocsonyásan rezgő duzzanatok, vagy göbök formájában jelentkezik. A házinyulak kötőhártya-gyulladás és nehezített légzés tüneteit mutatják, és tüdőgyulladás következtében rendszerint pár nap alatt elhullanak. Megelőzésére az 5 hetes kisnyulakat védőoltásban kell részesíteni, majd évente ismételni, valamint az ízeltlábúak távoltartására is hangsúlyt kell fektetni.

Nyulak vérzéses betegsége elleni védőoltás

Vírus okozta fertőző betegség, amely nagyon ragályos, gyors lefolyású. Régebben úgy gondolták, hogy csak nyúlról nyúlra terjed, de a legújabb vizsgálatok igazolták, hogy szúnyogok is átvihetik a fertőzést. Ezért az egyedül tartott nyulak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A betegség gyógyíthatatlan, 1-2 nap alatt elhullásra vezet. Megelőzése vakcinázással lehetséges.

Kombinált védőoltás

Létezik nyulaknak kombinált oltás is, mely tartalmazza vérzéses betegség és a myxomatosis elleni oltóanyagot is. A kisnyulat 6 hetesen kell először beoltani, majd 4 hét múlva megismételni. Myxomatosis ellen 6 hónap , RHD ellen 1 év védettséget ad.