+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Lágyszöveti sebészet

– daganatszűrés és -eltávolítás

– ivartalanítások

– hasüregi műtétek

– egyéb lágyrészműtétek

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a megnövekedett ambuláns betegforgalom miatt jelenleg nem tudunk tervezhető műtétre időpontot adni! 

Tanácsaink műtétekhez

Tudnivalók műtét előtt

Fájdalommal járó beavatkozások csak megfelelő érzéstelenítés mellett, többnyire csak altatásban végezhetők el.
Az altatáshoz használt gyógyszerek, még a legkíméletesebben hatóak is, egészséges állatban is megváltoztatják a vérkeringés és légzés működését.
Beteg állatban ezek a hatások fokozottabban jelentkezhetnek, és egyes előre nem látható esetekben, a legkörültekintőbb betegvizsgálat és kezelés ellenére, egészséges állaton is elhulláshoz vezethetnek.

Az állatorvos által javasolt kezelés mindig az állat pillanatnyi állapotának figyelembevételével történik.

Egyes altatószerek mellékhatásaként hányás jelentkezik. A félrenyelés veszélyének csökkentése érdekében az altatással járó beavatkozások előtt az állatot legalább 8-12 órát koplaltatni kell. A folyadékfelvételt az altatást megelőző 6 órában meg kell akadályozni.

A beavatkozás megkezdése előtt kérjük, tájékoztassa az állatorvost az állat korábbi betegségeiről, műtéteiről, ismert gyógyszerérzékenységéről, tartósan fennálló, folyamatos gyógyszerszedést igénylő betegségeiről (pl. epilepszia, cukorbetegség stb.), illetve a beavatkozást megelőző két hónapban lezajlott gyógyszeres kezelésekről.

Teendők műtét után

Az állat utólagos otthoni ápolását, diétás etetését az állatorvos utasításai szerint végezze!

Egyes műtétek esetében már a beavatkozás után néhány órával hazaviheti a gazdi az állatot. Ez esetben a frissen műtött beteget ne hagyjuk felügyelet nélkül, célszerű őt zárt helyen (lakásban, garázsban) elhelyezni, olyan sík felületen, ahonnan az ébredést követően a még bizonytalan mozgású állat nem tud leesni, önmagában kárt tenni. Itatni és etetni (hacsak az állatorvos másképp nem javasolja) kizárólag csak akkor szabad az állatot, ha az már teljesen magánál van, tudata tiszta, mozgása koordinált.

A legtöbb műtét után varratszedésig (általában 10-14 nap), a varratok védelme érdekében az állat egy védőgallért kap, melyet javasolt folyamatosan az állaton tartani, ezzel megakadályozva, hogy a varratokban kárt tegyen illetve nyálával fertőzze a friss műtéti sebet. A gallért legfeljebb csak etetés idejére, illetve a gazdi felügyelete alatt szabad róla eltávolítani.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a frissen műtött állatot a többi (egyébként vele élő) társától különítsük el a varratszedésig, hogy ők se tehessenek kárt a sebben.