+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Segítség!!! Tűzijáték!

Közeledik az év vége, a Karácsonyi Ünnepek elmúltával mindenki a Szilveszterre kezd készülődni.
Az ünnepek körüli tűzijáték szépsége mellett sajnos olyan erős fény- és hanghatásokkal jár, hogy az az egyébként nyugodt állatokra is sokk-ként hathat. Az állatok elszökhetnek, vagy akár agresszívvé is válhatnak hatására.

Fontos, hogy ezekben a napokban jobban figyeljünk a saját, illetve mások állataira is!

Néhány tanács:

 • Az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz
 • Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsu
 • Fontos a CHIP!!
  Bár már évek óta kötelező kutyák részére a mikrochip-es megjelölés, sok kutyusban még mindig nincs chip! A biztonság kedvéért tehetünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival.
 • Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elszökött, minél előbb jelentsük be az eltűnését valamelyik állatorvosnak, mert ők a nyilvántartó rendszerbe az állat chipszámához azonnal be tudják írni, hogy az állat elveszett, és keresi a gazdája!
 • Másoknak is segíthetünk azzal, ha kóbor állatot találunk, mielőbb vigyük el őt állatorvoshoz, vagy állatvédő szervezethez, mert ők a chipszám alapján perceken belül megtalálják és értesítik a gazdát!
 • Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ha a gazdi adataiban bármilyen változás (lakcím változás, telefonszám változása, stb.) történik, azt legyenek szívesek mielőbb jelezni állatorvosuk felé, mert csak ők tudják a chip-hez rendelt adatokat módosítani! Sok esetben találkozunk sajnos olyannal, hogy a talált kutyához rossz, régi cím van megadva, vagy a gazda nem ad meg telefonszámot, így nehezebb őt értesíteni
 • Állatorvosoknál elérhetők olyan készítmények, melyek stresszoldó, nyugtató hatásúak, ezzel az állatok szorongását csökkenhetjük a tűzijátékok idején.
  FONTOS azonban, hogy ezek csak akkor érik el a megfelelő hatást, ha legalább 1-2 héttel korábban már elkezdjük adagolni őket, így célszerű ezeket már karácsony előtt elkezdeni adni!