+36 42 787-883, +36 20 442-6646 medallvet@gmail.com
4405 Nyíregyháza Pásztor utca 7.

Tanácsaink új állat beszerzéséhez

Egy új házi kedvenc kiválasztása nem úgy működik, mint amikor pl. egy tárgyat vásárolunk magunknak. Az új állatka remélhetőleg hosszú ideig lesz része életünknek, sokszor igazi „családtag” válik belőle, így nagyon fontos, hogy érkezése előtt alaposan végiggondoljuk, milyen pozitív és esetleg negatív dolgokkal jár a tartása.

Sokszor előfordul, hogy hirtelen megtetszik nekünk egy-egy kutya- vagy macskafajta, egy kedves kisrágcsáló, esetleg madár, vagy hüllő, de ha nem ismerjük az adott faj/fajta igényeit, később kellemetlen meglepetések is érhetnek bennünket.

Ha kutyát, vagy macskát választ a család, mindenképp érdemes alaposan utána olvasni az adott fajta jellemzőinek, akár választás előtt állatorvos tanácsát is kikérni. Gondoljuk végig, hogy a választott állat lakásban vagy tágas udvaron fog-e élni, ki tudjuk-e elégíteni a számára biztosított térrel mozgásigényét, vagy a lakásban tartott kutyával lesz-e időnk és energiánk naponta többször is sétálni, játszani. Ha van már másik állatunk, ki fognak-e jönni egymással? Egy nagytestű kutya tartásának anyagi vonzata is nagyobb, mint egy kistestű esetén, nemcsak többet eszik, de például az élősködők elleni készítmények, vitaminok ára is testsúllyal arányosan nő, illetve ha netán megbetegszik kedvencünk, a gyógyszerek költségei szintén magasabbak egy nagyobb kutya részére. Vannak bizonyos kutya-, illetve macskafajták, melyek bizonyos betegségekre hajlamosabbak, későbbi kezeltetésükkel nagyobb valószínűséggel kell számolnunk.

Fontos átgondolni, hogy ha két különböző nemű (azonos fajú) állatot szeretnénk együtt tartani, vállaljuk-e egyik- vagy mindkét állat ivartalanítását a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében, vagy ha épp kölyköket szeretnénk, tudunk-e majd várhatóan gazdit találni nekik?

Napjainkban egyre nagyobb teret kap az egzotikus hüllők, madarak és kisemlősök tartása. Ezek az állatok sokunkat lenyűgöznek különös megjelenésükkel, színükkel, viselkedésükkel, és valljuk be, milyen büszkeséggel tölt el minket, ha barátaink, ismerőseink rácsodálkoznak, miféle új szerzeményre tettünk szert.  A kezdő egzotikus állattartók ott követik el az egyik legalapvetőbb hibát, hogy kinézetre választanak állatot, anélkül, hogy ismernék az adott faj alapvető biológiai igényeit.

Az egzotikus kedvencek betegségeinek jelentős része tartási, takarmányozási okokra vezethető vissza. A legfontosabb tényezők a hőmérséklet, a páratartalom, a terrárium mérete, szubsztrátja és a fény. A közel hasonló rendszertani csoportba tartozó állatok között is óriási különbségek vannak. Léteznek táplálékspecialista állatok, amik közel egyfajta táplálékot, vagy csak élő eleséget fogadnak el.

Másik fontos szempont az ivóvíz kérdése. Vannak fajok  amelyek nem hajlandók itatótálból inni. Ilyenek a kaméleonok, a magashegységi  siklók és sok fán élő kígyó is. Ez hamarosan kiszáradáshoz, köszvény kialakulásához és az állat elhullásához vezet.

Nagyon fontos tehát, hogy minél jobban mélyüljünk el leendő állatunk igényeinek megismerésében.

Merjünk bátran kérdezni tapasztaltabb, az adott fajt, fajtát jobban ismerő tenyésztőtől, szakembertől, állatorvostól, hogy  minél tovább  örömünk  és sikerélményünk lehessen új kedvencünkben.